Is autisme een negatief woord?

Is autisme een negatief woord? Persoonlijk denk ik van niet, maar soms hoor ik het om me heen gebruikt worden als een ‘scheldwoord’.
Bijvoorbeeld: ‘Doe niet zo autistisch!’ of ‘Wat een autist is dat zeg.’.
Is dit niet oké, of kan het wel? En in welke situatie zou het dan wel of niet kunnen? Hier wil ik het graag over hebben. 

Wat ik in dit artikel ga zeggen is gebaseerd een mening, mijn mening in dit geval. Het is natuurlijk helemaal prima als jij er anders over denkt.
Ik ga proberen zo goed mogelijk de gedachtes in mijn hoofd te verwoorden, maar soms heb ik daar een beetje moeite mee. Schrijven is gelukkig wel makkelijker dan praten 🙂

Meestal maak ik bij een geschreven artikel ook een video. De video bij dit artikel vind je hier helemaal onderaan.

De reden waarom ik hierover wil praten (of schrijven dus), is omdat het ergens ter sprake kwam dat ik autistisch ben. Een vrouw die dat hoorde zei: ik weet eigenlijk niet wat autisme is, maar mijn zoon noemt me altijd een autist (op een negatieve manier). 
Als autisme als ‘scheldwoord’ wordt gebruikt, snap ik dat het waarschijnlijk niet negatief bedoeld is naar de autisten op de wereld, maar toch vind ik het persoonlijk niet heel prettig om te horen. Net als dat ik het niet prettig vind dat iemand met mongool of allerlei ziektes scheldt. Vooral omdat de mensen die deze woorden gebruiken vaak niet eens weten wat het precies inhoudt.

Ik hoor het zelfs zo vaak dat ik het lastig begon te vinden om mezelf autistisch of autist te noemen. Het had een negatieve nasmaak gekregen. Als ik het vertelde, bracht ik het vaak heel subtiel. En niet alleen omdat ik bang ben dat mensen me opeens heel anders gaan behandelen. Wat soms best vervelend is, want wel of geen diagnose autisme, het maakt mij niet opeens een ander persoon. Maar ik voelde ook iets van schaamte omdat de woorden een negatieve lading hadden gekregen. En dit voelt eigenlijk helemaal niet goed. Autisme is geen negatief woord. Het is iets wat je maakt zoals je bent en daar zou je trots op moeten zijn. Ik zou niet zijn wie ik was zonder mijn autisme. En ik snap ook dat er mensen zijn die wensen dat ze geen autisme hebben, maar ik zou het voor geen goud willen missen.
Ik wil niet het gevoel hebben dat ik me moet verantwoorden voor iets dat bij mij hoort. Ik wil zonder negatieve gevoelens en vol overtuiging kunnen zeggen dat ik een autist ben. Want dat is onder andere wat ik ben!

Wat ik wil zeggen is; of mensen die de woorden autist of autistisch wel eens met een negatieve nadruk gebruikt hebben zonder eigenlijk te weten wat het precies inhoudt, misschien stil zouden willen staan bij de woorden die ze gebruiken.
Ze zeggen wel eens dat woorden geen pijn doen, maar dat is niet altijd waar. En dit geldt niet alleen voor autisme. Ook voor andere dingen die een persoon zichzelf maken, of ziektes of aandoeningen (zowel mentaal als lichamelijk).

Maar goed… genoeg over het negatief gebruik van woorden. De positieve manier, bijvoorbeeld door humor, is ook heel belangrijk, althans dat vind ik. Ken je iemand met autisme, of ben je zelf een autist, maak er grapjes over, maar alleen als dit goed voelt natuurlijk.
Het draait hier heel erg om de intentie die iemand heeft. En het is niet mijn bedoeling dat iemand zich beledigd voelt, maar humor kan wel een belangrijke manier om met de minder leuke dingen om te gaan. Om het wat luchtiger te maken.
Lachen is één van de beste medicijnen die er is. Dat moet kunnen. Maar het moet natuurlijk ook kunnen om aan te geven wanneer iemand te ver is gegaan.

Op de dag dat ik mijn diagnose Asperger kreeg, lagen er Asperges in de supermarkt. Tijdens het boodschappen doen zeiden mijn ouders: kijk San hier ligt je familie. De diagnose was nog vers, maar in mijn geval maakte de humor die ik met mijn familie hierover kon delen het alleen maar luchtiger en minder beladen. En dat is denk ik heel belangrijk. We hebben er allemaal heel hard om gelachen.

Dus minder negativiteit en meer positiviteit! En ik weet dat de grens hiertussen soms vaag is en dat maakt het ook best moeilijk om hierover te praten. Wat voor de één binnen de grenzen ligt, kan voor de ander ver buiten de grenzen liggen.
Dus lach erover, maar gebruik woorden in sommige situaties ook met wat meer bedachtzaamheid. 

Dit is mijn mening over het negatieve gebruik van het woord autisme. Ik hoop dat ik mijn gedachtes goed verwoord heb. Misschien delen jullie mijn mening, misschien ook niet. Allebei is prima 🙂 Laat me gerust weten wat jij hiervan vindt en of je autist of autisme wel eens als negatief woord hebt gehoord of gebruikt. Het hoeft niet, het mag wel.

Liefs ☼


Misschien vind je dit ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *