Over

Hallo en welkom!

Mijn naam is Sanne, ik ben 24 jaar oud, houd ontzettend van dieren en ik heb het syndroom van Asperger – een vorm van autisme. Dit laatste is nou precies waar ik het hier, bij Een Beetje Bijzonder, over wil hebben.

Waarom Een Beetje Bijzonder?

Ongeveer 1 procent van de bevolking heeft autisme. Er wordt gedacht dat het bij jongens en mannen 4 keer vaker voorkomt dan bij meisjes en vrouwen. Doordat autisme bij vrouwen minder vaak voor lijkt te komen, wordt de manier waarop autisme zich bij mannen uit, gezien als de ‘standaardvorm’. Maar klopt het wel dat autisme vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen? Vrouwen zijn heel goed in het verbergen van hun autisme. Ze leren zichzelf sociaal gedrag aan en hebben minder ‘vreemde’ obsessies. Vaak worden vrouwen met autisme gezien als ‘gewoon wat verlegen’.
Dit maakt dat veel vrouwen pas laat, geen of de verkeerde diagnose krijgen. Natuurlijk brengt dit een hoop problemen met zich mee en maakt het leven onzeker. De lange zoektocht naar het vinden van zichzelf die vrouwen met autisme vaak hebben, beperkt ze om hun ware krachten en mogelijkheden te laten zien.
Ook ik kreeg te maken met een lange zoektocht. In 2011 heb ik na jaren van onzekerheid de diagnose Asperger gekregen, maar zelfs daarna is daar door professionals nog sterk aan getwijfeld. En ook nu is het nog een zoektocht naar wat autisme precies inhoudt, bij mij als vrouw. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Hoe kan ik meedraaien in de maatschappij met mijn kwetsbaarheden en krachten?

Daarom heb ik Een beetje bijzonder opgericht. Als persoonlijke zoektocht om mezelf te leren begrijpen, maar ook om andere meisjes en vrouwen zoals ik te helpen met hun zoektocht.
Of je pas een diagnose hebt of al jaren, of als je een vermoeden hebt dat jij weleens een ‘Aspergirl’ zou kunnen zijn, hoop ik hier voor jou een plek van herkenning te kunnen creëren.
Daarnaast hoop ik meer kennis te geven aan de wereld hoe autisme bij vrouwen eruitziet. Ik hoop dat er hierdoor sneller een diagnose gesteld kan worden en dat vrouwen eerder hun mooie, bijzondere krachten kunnen ontdekken.

Vreemde begrippen

Hier bij Een Beetje Bijzonder gebruik ik waarschijnlijk meerdere keren redelijk lange termen, zoals: autisme spectrum stoornis, meisjes en vrouwen met autisme, mensen zonder autisme, etc. Om het voor mij makkelijker te maken om te schrijven en voor jou makkelijker te maken om te lezen, heb ik een aantal van deze termen ingekort naar begrippen. Het is niet mijn bedoeling om hiermee iemand te beledigen of te kort te doen.

ASS of autisme– In de nieuwe DSM wordt niet meer gesproken over het syndroom van Asperger, PDD-NOS of klassiek autisme. In plaats daarvan wordt gesproken over een verzamelnaam van Autisme Spectrum Stoornissen. Om deze term in te korten gebruik ik de afkorting ASS of autisme.

Aspie– Met dit begrip bedoel ik een persoon met een vorm van ASS, dus niet per se Asperger. Ik vind het gewoon een ontzettend leuk woord en wil hier niemand mee te kort doen.

Aspergirl– Dit is een begrip uit het boek ‘Aspergrils’ van Rudy Simone. Hiermee bedoel ik een meisje of vrouw met ASS. Net als Aspie vind ik dit een heel leuk woord en naar mijn idee geeft het een extra kracht aan vrouwen met ASS. Ik vind het bijna een superhelden naam.

Neurotypical, neurotypisch of NT– Hiermee bedoel ik een persoon zonder ontwikkelingsstoornis, zoals bijvoorbeeld autisme. Dus mensen met een neurologisch typisch brein. Dit vind ik een prettiger begrip dan bijvoorbeeld: een ‘normaal’ persoon. Want wat is normaal en wie zegt dat mensen met autisme dat niet zijn?

Als laatst nog even dit

Ieder mens, met of zonder autisme, is uniek. Iets wat ik moeilijk vind, hoeft dat voor jou niet te zijn. En iets wat mij gemakkelijk afgaat, daar moet jij misschien moeite voor doen. Het kan dus best zo zijn dat jij je in iets wat ik hier schrijf niet of juist wel herkent. Misschien ben je het er wel helemaal niet mee eens. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw diagnose niet klopt. Of dat je misschien een diagnose zou moeten hebben, terwijl je die niet hebt.
Ik ben geen professioneel hulpverlener en als je bij jezelf ergens aan twijfelt, raad ik je aan om iemand op te zoeken die dat wel is. Alles wat ik bij Een Beetje Bijzonder deel, zijn eigen ervaringen, vanuit mijn standpunt. Elke dag weer ontdek ik nieuwe dingen over mezelf en blijf ik zoekende naar wat mijn kwetsbaarheden en krachten zijn.

Ik hoop dat je dit respecteert en dat ik, ondanks dat het voor mij vaak ook nog onzeker is, iets voor jou kan betekenen en eventueel hulp kan bieden.
Heb je tips of vragen, of wil je jouw ervaringen delen laat het dan weten in een reactie of neem hier contact met me op.

We hebben allemaal onze eigen moeilijkheden te overwinnen en we hebben allemaal onze eigen kracht. Dat maakt ieder van ons Een Beetje Bijzonder.

 

“Heb je één persoon ontmoet met autisme, dan heb je één persoon ontmoet met autisme.”
Stephen Shore