Bronnen

Op deze pagina vind je boeken, documentaires en nog veel meer over autisme en/of gemaakt door autisten. Het staat per categorie op alfabetische volgorde van de titels. Deze pagina zal nooit helemaal af zijn, want gaandeweg zal ik dingen toevoegen en weghalen. 

Hopelijk haal je hier al wat inspiratie vandaan!

Boeken

 • Aspergirls – Rudy Simone   
  Dit is een bijzonder boek voor. Ik las het voor het eerst in 2012, en het was voor het eerst dat ik iets hoorde over autisme bij vrouwen. Tegenwoordig is het boek naar mijn idee iets verouderd (het komt ui 2010) en klopte de informatie misschien niet meer helemaal. Rudy heeft het over Asperger, een diagnose die tegenwoordig niet meer gesteld wordt. Desondanks een interessant boek om te lezen. Ik heb hier een video over gemaakt. Deze vind je hier.
 • Kunnen vrouwen ook autisme hebben? – Roos Hart              
  Dit boek geeft een kijkje naar hoe autisme zich uit bij vrouwen. Dit gebeurt door middel van interviews met en portretten van autistische vrouwen. 
  Een tijdje geleden heb ik een video gemaakt over dit boek. Bekijk deze hier.
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps
  In dit boek legt Bianca, die zelf ook autistisch is, uit wat autisme is. Ze doet dit op een makkelijke te lezen, duidelijke en humoristische manier. Ze deelt haar eigen ervaringen, en ook de ervaringen van anderen. Ook deelt ze tips.
  Over dit boek heb ik een video gemaakt. Bekijk deze hier.
 • Meedoen met de Mens – Rosalie Bouwman
  Rosalie neemt je mee in haar interessante en filosofische kijk op het leven en de wereld.  Haar doel is erachter komen hoe de maatschappij en het spel van ‘mens-zijn’ werkt en waarom dit zo is. Ze deelt haar overdenkingen hierover in dit boek. Sommige dingen spraken mij aan, over andere dingen dacht ik net wat anders, maar het zette me hoe dan ook aan het denken.  
 • Zondagskind – Judith Visser      
  In zondagskind krijg je een kijkje in het hoofd van een ongediagnosticeerd autistisch meisje. Het is een semi-autobiografisch roman. Vrijwel alles in het boek was voor mij erg herkenbaar en ik vind het dan ook zeker de moeite waard om te lezen. Over dit boek heb ik ook een video gemaakt. Deze vind je hier.
 • Zondagsleven – Judith Visser        
  Dit boek is eigenlijk een vervolg op de vorige. Het meisje is nu een volwassen vrouw en ze heeft ondertussen ook een diagnose gekregen. Je krijgt een kijkje in haar leven, haar kantoorbaan en haar relatie. Over dit boek heb ik ook een video gemaakt. Bekijk deze hier

Documentaires

Films en Series

 • Heartbreak High van Netflix
  Dit is geen serie over autisme (het gaat over een Australische highschool), maar er komt wel een openlijk autistisch karakter in voor. De actrice, Chloe Hayden, is zelf autistisch, dus dat is al een enorme win, vind ik. Daarom is het, naar mijn idee, een van de betere weergaves van hoe autisme ‘eruit ziet’ in een serie.

Podcasts

 • Autisme Ontrafeld
  In deze podcast probeert Sonja Silva, die pas op latere leeftijd de diagnose kreeg, de vooroordelen en stereotypes van autisme te doorbreken. Dit doet ze door verschillende autistische mensen te interviewen en hun verhaal te vertellen. Het is bijzonder om de ervaringsverhalen van zoveel verschillende mensen te horen. De podcast is dan ook echt een aanrader!
  Ook ik ben door Sonja geïnterviewd. Luister de aflevering hier.
 • We Zijn Net Mensen
  In deze podcast interviewt Jils mensen over hun ervaringen met autisme en/of ADHD.  Niet alleen mensen met (een vermoeden van) de diagnose, maar bijvoorbeeld ook een rijinstructeur! Ze neemt de interviews op een luchtige en laagdrempelige manier af, met hier en daar ook de nodige diepgang. Ze doet de geïnterviewde echt op diens gemak voelen. Ik kan het weten, want ik mocht ook een aflevering bij haar opnemen. Luister deze hier.

Websites

Social Media