Zo bereid je je voor op een bruiloft als je autistisch bent

Een bruiloft is een bijzondere dag, maar als je autistisch bent kan het erg overweldigend zijn. Een onduidelijke planning, luide muziek of drukte kunnen ervoor zorgen dat je sneller overprikkeld raakt. En dat terwijl je waarschijnlijk juist zo veel mogelijk van deze dag wil genieten! Zelf heb ik (nog) niet zo veel ervaring met bruiloften. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met ThePerfectWedding.nl om meer te vertellen over wat je zoal kunt verwachten.

Hoe zien de meeste bruiloften eruit?

Hoewel elke bruiloft anders is, hebben ze vaak een vergelijkbaar dagverloop. Door hier een beter beeld van te krijgen, kun je je beter voorbereiden op wat er komen gaat. Zo weet je wanneer je eventueel een rustmomentje kunt inplannen als je overprikkeld raakt.

1. De inloop en het welkom: bij aankomst begin je vaak met een inloopmoment, waarbij iedereen rustig binnenkomt en een plekje zoekt voordat de ceremonie begint. Je kunt wat eerder komen om in alle rust een plek te vinden en te wennen aan de omgeving. Vooraf kun je navragen bij het bruidspaar of er een stoelindeling is. Is dit het geval? Dan kunnen ze je misschien een rustig plekje toewijzen, bijvoorbeeld op de hoek van een rij.

2. De ceremonie: dit is het belangrijkste moment van de dag. Tijdens de ceremonie worden de geloften uitgewisseld en wordt het ja-woord gegeven. Het duurt meestal tussen de 20 en 45 minuten. Iedereen is dan stil en luistert naar het bruidspaar.

Danie Franco

3. Taart en borrel: na de ceremonie komt iedereen meestal samen voor het taartmoment. Dit moment is vaak informeel en wordt meestal gecombineerd met een borrel. Er kan veel geklets of luide muziek zijn. Doordat dit een losser moment is, heb je vaak de mogelijkheid om even naar buiten te stappen en rust te nemen. Vaak worden er tijdens de borrel ook groepsfoto’s gemaakt.

4. Diner en speeches: het diner is vaak een rustiger moment, iedereen is ten slotte aan het eten. Wel worden er vaak speeches gegeven door vrienden en familie. Vind je het lastig om lang stil te zitten of je te concentreren op de speeches? Dan kun je vragen om wat verder achterin te zitten, zodat je even kunt bewegen zonder de speeches te verstoren. Vind je het fijn om vooraf te weten wat je voorgeschoteld krijgt, schroom dan niet om dit na te vragen.

5. Het feest: meestal eindigt de bruiloft met een feest. Dit is vaak het moment met de meeste prikkels: dansende mensen, luide muziek en soms ook rookmachines of confetti. Als je weet dat je hier veel moeite mee hebt, kun je overwegen om het feest over te slaan. Wil je het feest toch graag bijwonen? Zorg dan dat je genoeg pauzes inplant om even te ontprikkelen. Voel je niet schuldig als je op tijd naar huis gaat als het je toch te veel wordt.

CHUTTERSNAP

Op de uitnodiging wordt vaak de dagplanning gecommuniceerd. Heb je nog vragen of wil je verzoekjes indienen? Dan kan je dit altijd even aangegeven bij de ceremoniemeester, of als die er niet is, het bruidspaar zelf. Waarschijnlijk wordt er maar al te graag rekening met je gehouden, het bruidspaar wil natuurlijk dat iedereen het op hun grote dag naar hun zin heeft.

Tips voor tijdens de bruiloft

Het is handig om je mentaal voor te bereiden op hoe de dag gaat verlopen. Maar er zijn ook andere manieren waarop je deze bijzondere dag voor jezelf makkelijker kunt maken. Kies daarom een outfit waar je je fijn in voelt, en plan voldoende pauzes in gedurende de dag.

Wees daarnaast niet bang om nee te zeggen, bijvoorbeeld als je voor de bruiloft gevraagd wordt voor een speech of om mee te doen aan een spel. Het is belangrijk om niet over je eigen grenzen heen te gaan. Iedereen zal dit begrijpen.

Een prachtige dag

Als er dierbaren gaan trouwen, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk meekrijgen van hun bruiloft. Dit kan wel een uitdaging zijn als je autisme hebt. Het is daarom fijn om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat de dag minder onvoorspelbaar is.

Als je nog aanvullingen hebt, laat dan een reactie achter 🙂

Heel veel liefs,

ThePerfectWedding.nl en Sanne ☼

P.S. Bekijk ook de blog op de website van ThePerfectWedding.nl, want daar staan nog meer tips en handvatten in.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *