5 dingen die niet leuk zijn aan autisme

Autisme heeft heel veel goede, sterke en positieve kanten. Ik vind het belangrijk dat daar ook aandacht aan gegeven wordt, want dat wordt niet altijd gedaan. Maar het is niet altijd even leuk en makkelijk. Het brengt af en toe moeilijkheden en zelfs beperkingen met zich mee. En ook ik heb vaak gedacht (nog steeds af en toe): was ik maar niet autistisch, dan zou het een stuk makkelijker zijn.

Hier zijn 5 dingen die minder leuk kunnen zijn aan het hebben van autisme. Dit zijn 5 dingen waar ik me in herken, maar dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. We zijn nou eenmaal allemaal anders 🙂
Onderaan dit artikel vind je een video waarin ik iets uitgebreider over deze 5 dingen praat.

– Nummer 1: Mensen die denken dat ik niet autistisch ben.
Dit is iets wat ik persoonlijk vaak hoor. Dingen zoals: Ja, maar jij bent niet autistisch. Je bent veel te sociaal. Je kijkt mensen aan. Maar je doet werkt / gaat naar school. Je moet jezelf geen label geven. Je bent gewoon verlegen / gevoelig.
Deze opmerkingen zijn waarschijnlijk goed bedoeld en misschien zelfs bedoeld als compliment, maar het is voor ons autisten niet fijn om te horen.
Helaas mist er in deze maatschappij nog een hoop kennis over wat autisme precies is en wordt er nog te veel gekeken naar stereotypen die niet kloppen. Vooral wij vrouwen hebben daarmee te maken omdat het zich bij ons heel anders uit.

– Nummer 2: Onderschat worden.
Punt 1 lijkt een beetje op overschat worden. Maar onderschat worden is minstens net zo vervelend. Het is weleens gebeurd dat wanneer ik vertel dat ik Asperger heb, mensen me opeens anders behandelen. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat ik naar een pretpark ging en vertelde dat ik autistisch was, en toen ging de medewerkster tegen m’n zusje praten en haar vragen stellen over mij, die ik prima zelf had kunnen beantwoorden.
Net als mensen die zeggen: wauw, wat goed dat je dat kan, ook al ben je autistisch. Het feit dat ik autisme heb neemt niets af van mijn kunnen. Sterker nog: een hele hoop autisten kunnen een hele hoop dingen juist extra goed omdat ze autistisch zijn. 
Overschat en onderschat worden is allebei heel naar. Ik weet dat het soms best lastig is en dat men niet altijd weet wat te doen, maar toch voelt het een beetje frustrerend. Behandel ons gewoon als mens. En ben je niet zeker over iets, vraag het ons. 

– Nummer 3: Overprikkeling.
Dit is iets waar vrijwel iedereen met autisme last van heeft. En het kan ons ook flink beperken. Het is iets waar we dagelijks mee te maken hebben en het is ontzettend naar. Hoe het voelt is voor iedereen anders, maar het kan pijn doen, je uitputten, voelen alsof je hoofd overstroomt. En het kan zelfs zo erg worden dat het eindigt in een meltdown en dit is echt het naarst in de wereld. Maar het zijn ook de ‘kleine’ dingen, zoals geluiden op straat, licht, kleding, enzovoort. Deze dingen kunnen je ontzettend moe maken.
Er zijn dagen dat ik er beter tegen kan, maar er zijn ook dagen dat ik zo overprikkeld ben dat het beter voor mij is om het huis niet uit te gaan.

– Nummer 4: Contact en communicatie met andere mensen.
Contact met andere mensen vind ik ontzettend moeilijk. Ja, het lukt me aardig, maar dit komt doordat ik mijn hele leven mensen heb bestudeerd, en de observeren-kopiëren methode heb toegepast. Dit vraagt echter veel energie en het is eigenlijk heel moeilijk. Mensen zijn gewoon moeilijk ;).
Een groot deel van communicatie bestaat uit lichaamstaal. Een ander deel uit de manier waarop iets gezegd wordt, maar heel anders bedoeld kan zijn dan dat het klinkt. En maar een klein deel is wat letterlijk gezegd en ook daadwerkelijk op die manier wordt bedoeld. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig is om een gesprek te volgen.

– Nummer 5: Gepest worden.
Helaas is ook dit iets wat een hoop autisten kunnen herkennen. Gepest worden en bewust buitengesloten worden zijn verschrikkelijk. Voor iedereen; kinderen met en zonder autisme, maar ook volwassenen met en zonder autisme. Helaas overkomt het autisten vaak. 49% is zo erg gepest geweest dat het levenslange trauma’s en emotionele schade met zich mee brengt… Dat is de helft! En de kans dat dit iemand met autisme overkomt is 5 keer meer waarschijnlijk dat voor iemand zonder autisme. Iedereen weet hoe erg pesten is voor een kind en in het algemeen, laat staan voor een kind met autisme die zich al in veel opzichten anders voelt dan de rest.
Gelukkig kunnen we dit wel veranderen. Iemand kan dan misschien anders lijken, maar dat betekent niet dat diegene minder is. Ken je iemand met autisme of een andere beperking: betrek diegene erbij. Doe samen iets leuks. Behandel diegene als mens, als een persoon. En wees aardig voor elkaar. Dan wordt de wereld voor iedereen een iets betere plek :).

Als je je herkent in deze punten hoop ik dat ik je heb kunnen laten zien dat je niet alleen bent. En ik hoop door deze punten te delen, dat ik een beetje meer begrip in de wereld heb kunnen brengen over waarom het soms niet zo leuk is om autistisch te zijn.

Wat vind jij minder leuk aan het hebben van autisme? Of heb je vragen, of suggesties voor andere onderwerpen waarover ik kan praten, laat dan onder dit artikel een reactie achter als je wilt. Het hoeft niet, maar het mag wel.

Liefs ☼


Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *