Autisme en Corona | Hoe om te gaan met deze lastige situatie

Op het moment is de wereld in de greep van het Corona virus. Dit is een lastige en misschien ook beangstigende situatie. Niet alleen voor autistische mensen, maar voor iedereen. Er is veel onduidelijkheid en niemand weet hoe lang het precies gaat duren.
Omdat de hele wereld het nu hierover heeft leek het mij overbodig om erover te schrijven. Maar ik heb van een aantal van jullie bericht gekregen hoe moeilijk jullie deze situatie vinden. Dus ik deel toch een aantal dingen die de situatie misschien iets dragelijker kunnen maken.
Zoals gewoonlijk vind je helemaal onderaan dit artikel een video over ditzelfde onderwerp.

Toch vond ik het ontzettend moeilijk om hierover te schrijven. De situatie is zo groot en ik vind het zelf ook allemaal heel spannend en onzeker. Het leek bijna onmogelijk om er iets mee te doen. Zelfs de titel bedenken vond ik lastig, want wie ben ik om te zeggen hoe je het met deze situatie om kunt gaan. Dat geldt natuurlijk voor iedere situatie, maar nu vond ik het extra vreemd.

Maar goed.. Ik hoop dat de volgende tips wat kunnen helpen.

Sta je gevoelens en gedachtes toe.

Het is oké om bang te zijn, of om andere heftige emoties te voelen. Je bent niet de enige. Laat je gevoelens er zijn. Praat erover. Maar voorkom dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Geef jezelf ruimte om te denken en te voelen, maar probeer het daarna opzij te zetten. Voor mensen met autisme is het niet vreemd om vast te komen zitten in bepaalde denkpatronen. Een trucje dat kan helpen is door figuurlijk je gedachten ‘op een plank te zetten’. Niet om ze weg te stoppen, want ze mogen er wel zijn, maar ze moeten je niet in de weg zitten. Natuurlijk wil het nog wel eens de aandacht en veroordeel jezelf niet als je het die aandacht geeft. Merk het op en zet dan de gedachte weer rustig ‘op de plank’. 
Probeer je te focussen op de dingen die je wel kunt veranderen en niet op de dingen die je niet kunt veranderen.

Wat als je structuur is weggevallen?

Veel mensen zijn door de maatregelen die helpen de verspreiding van Corona tegen te gaan hun vaste routine kwijtgeraakt. Scholen zijn dicht, je moet thuis werken en je kunt niet meer dezelfde dingen doen als voorheen. Misschien zit je wel in quarantaine. Voor een hoop mensen staat hun leven op de kop.
Is jouw structuur weggevallen, probeer dan een nieuwe structuur te creëren. Ik begrijp dat dit niet altijd even makkelijk is. Vraag hier daarom eventueel hulp bij. Sta op een vaste tijd op en ga op een vaste tijd naar bed. Kies vaste momenten uit waarop je gaat eten en waarop je pauze houdt. Als je nog wel aan school of werk kunt werken, bedenk hier dan ook een vaste tijd voor. En heb je momenten waarop je niet zo goed weet wat je kan doen, dan staat onderaan dit artikel een lijst met een aantal opties. 

Blijf goed voor jezelf zorgen.

In deze chaotische periode is het belangrijk dat je lief bent voor jezelf, en voor de mensen om je heen. Maar dit is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien zit je nu niet lekker in je vel vanwege de situatie waar we nu met z’n allen in zitten. Misschien voel je je angstig, of somber. Misschien voel je je eenzaam, of overprikkeld. Misschien weet je gewoon niet zo goed hoe je ermee om moet gaan en heb je moeite met het feit dat alles anders is. Of misschien zat je al niet lekker in je vel en maakt deze situatie het extra moeilijk. Dan is het juist nu belangrijk goed voor jezelf te zorgen. 

Ben je normaal altijd druk, blijf dan nu een keer lekker in bed liggen om uit te slapen. Kijk of je kunt genieten van een keertje niets doen. Dit heeft echter ook een keerzijde. Ben je iemand die juist moeilijk zijn/haar bed uit komt, doe dat dan nu wel. Kleed je aan en begin met de dag. De hele dag in bed liggen kan je extra moe en somber maken.

Merk je dat je gestrest of angstig bent, doe een ademhalingsoefening. Op internet zijn er meerdere te vinden, maar een voorbeeld is: Adem 4 seconde in door je neus, houd dat 4 seconde vast. Adem 4 seconde uit door je mond en houd dat weer 4 seconde vast. Herhaal dit minstens 3x.
Of probeer een keer meditatie. Zelf gebruik ik de app Headspace. Ook yoga en mindfulness kunnen helpen bij stress en spanning.

Vind je het moeilijk om contact te blijven houden met anderen, maar heb je hier wel behoefte aan? Of voel je je eenzaam? Probeer dan (toch) contact te zoeken. In real life is dat nu lastig, maar het kan wel via whatsapp, mail, bellen of beeldbellen. Of stuur eens een ouderwets kaartje! 

Merk je dat je overprikkeld bent, omdat je spanning ervaart of omdat je nu de hele dag thuis zit met anderen, neem dan genoeg rustmomenten om te ontprikkelen. Trek je even terug op je kamer of op de wc. En laat je huisgenoten weten dat je deze momenten nodig hebt, zodat ze je niet onverwachts komen storen.

Verder is het belangrijk dat je genoeg blijft drinken en genoeg voedzame maaltijden binnen krijgt (natuurlijk mag iets minder voedzaam ook). Het is belangrijk dat je genoeg beweegt. Je kan bijvoorbeeld, zolang het nog mag, een rondje fietsen of hardlopen. Of iets binnen doen zoals yoga, dansen, of een online sportles. 
En haal geregeld een frisse neus. Ga naar buiten waar dat kan en mag. Misschien heb je wel een tuin of balkon, of loop een rondje met je hond. Of zet gewoon even een raam open en kijk naar buiten.
Als je naar buiten wilt om te sporten of te wandelen wees dan alsjeblieft voorzichtig en houd je aan de maatregelen!

En voel je je niet oké, of heb je wat extra steun nodig, vraag hier dan om. Iedereen heeft dit wel eens nodig, zeker in een situatie als deze. Help elkaar 🙂

Houd het nieuws niet te veel in de gaten.

Ben je iemand die constant het nieuws in de gaten wil houden en maak je je daardoor juist alleen maar meer zorgen? Kijk, lees en luister dan niet te veel naar het nieuws. Wil je toch op de hoogte worden gehouden, plan dan één vast moment op de dag in waarop je het nieuws bekijkt.

Focus op het positieve.

Het is naar mijn idee sowieso belangrijk om je te richten op het positieve. Wees dankbaar voor wat er wel goed gaat bij jezelf en in de wereld. Het is bijvoorbeeld eindelijk mooi weer. De natuur staat weer in bloei. De dagen worden langer. Dankzij technologie kunnen we in contact blijven met mensen die we nu niet kunnen zien. Mensen komen samen en helpen elkaar. 
Bedenk leuke dingen die je wilt gaan doen als dit allemaal weer voorbij is. Vergeet niet te lachen. Juist in nare en onzekere situaties is humor heel belangrijk (vind ik).

Zelf vind ik al deze maatregelen ook iets fijns hebben. Het is rustig op straat, je hoeft je niet meer te verantwoorden als je je afzondert (iedereen doet het), er is minder fysiek contact met mensen. Dit vind ik eigenlijk best prettig en ik denk dat ik niet de enige ben 😉

Ik hoop dat deze punten de situatie wat dragelijker maken. Het is een serieus virus, en niemand weet hoe lang het nog gaat duren. Het is een onzekere en onwerkelijke situatie, maar… Het gaat weer voorbij. Belangrijk is dat we lief zijn voor onszelf en elkaar, en elkaar helpen en steunen. 

Ik hoop dat het goed met je gaat en dat het goed gaat met de mensen om je heen. Heel veel sterkte en liefde. Mocht je iets willen delen over hoe het met je gaat of hoe je alles ervaart, dan mag je een reactie achterlaten als je wilt. Het hoeft niet, maar mag wel. 

een lijst met dingen die je kunt doen als je thuis zit

  • Plan je dag.
  • Je kledingkast opruimen.
  • Het huis schoonmaken
  • Nieuwe hobby’s proberen of oude hobby’s weer oppakken.
  • Iets creatiefs doen (tekenen, knutselen, haken, etc.)
  • Lezen.
  • In de tuin bezig zijn.
  • Bakken.
  • Online lessen volgen.
  • Een taal leren.
  • Puzzelen.
  • Leuke series kijken.
  • Maak een thuisbioscoop.
  • (Binnen) sporten.
  • Doe een meditatie of ademhalingsoefening.
  • Doe spelletjes (on- of offline)
  • Dans op je favoriete muziek.
  • Bedenk gekke recepten met eten dat je nog in huis hebt.
  • Schrijf lieve kaartjes voor eenzame of oudere mensen.
  • Bel of videochat met een vriend, je buurvrouw of je oma.
  • En vul deze lijst zelf nog verder aan.

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *