10 Bekende Vrouwen met Autisme

Wanneer je op zoek gaat naar bekende mensen met autisme (bijvoorbeeld op Google) vind je vooral bekende autistische mannen. En natuurlijk is het gaaf om te zien wat mannen met autisme bereikt hebben in het heden en verleden. Maar het valt me op dat er maar weinig vrouwen tussen staan. Aan de ene kant logisch omdat er op het moment nog minder autistische vrouwen zijn dan mannen (gediagnosticeerd), maar aan de andere kant erg jammer. Dus ik ben op zoek gegaan naar bekende autistische vrouwen en heb er 10 uitgezocht, allemaal met een andere reden van bekend zijn. Sommige kende ik al, andere niet.

Ik hoop dat deze vrouwen je inspireren en laten zien dat veel mogelijk is, niet ondanks, maar dankzij je autisme.

Zoals gewoonlijk heb ik hier ook een video over gemaakt. Deze is te vinden onderaan deze pagina.

De eerste 3 vrouwen kende ik al en zijn een soort voorbeeldfunctie voor mij.

Judith Visser

Judith Visser is degene die me heeft geïnspireerd om deze video te maken. Ze is schrijfster en misschien kennen jullie haar wel van haar boek ‘Zondagskind’ en haar nieuwe boek ‘Zondagsleven’. Die ben ik nu aan het lezen. Ze kreeg op 36-jarige leeftijd de diagnose autisme. Na een aantal jaar als receptioniste te hebben gewerkt, werd ze fulltime schrijver. Ze verhuisde naar haar favoriete dorp en heeft haar leven ingericht rondom haar behoeftes, samen met haar honden. Ze noemt zichtzelf de gelukkigste ‘kluizenaar’. Ik bewonder haar manier van leven heel erg. Het liefst zou ik ook mijn leven inrichten naar hoe ik het wil en hoe ik het volhoud. Maar nog wel op een manier zodat ik deel kan nemen aan de maatschappij en mijn brood kan verdienen. Zij heeft mij laten zien dat dit kan. Ook met autisme (of juist met autisme).

Greta Thunberg

De meeste mensen kennen Greta waarschijnlijk wel. Ze is in korte tijd wereldberoemd geworden. Op 15-jarige leeftijd begon ze in haar eentje klimaatprotesten buiten het Zweeds parlement. Nu is ze 17 en allang niet meer alleen. Ze is de hele wereld over gegaan om te praten met wereldleiders over het klimaat en wat er moet gebeuren om de opwarming tegen te gaan en terug te draaien. Greta is open over haar autisme diagnose en verteld dat wat ze heeft bereikt dankzij haar autisme komt. Ze noemt het haar superkracht. Ze is een groot voorbeeld voor mij. Niet alleen wegens haar opvattingen over het klimaat, maar ook omdat ze laat zien wat je dankzij autisme kan bereiken.
Laatst heb ik haar documentaire ‘I am Greta’ gezien. Ik vond het heftig, maar wel heel goed en interessant.

Temple Grandin

Temple Grandin is één van de eerste bekende autistische vrouwen over wie ik te weten kwam. Als kind werd er gedacht dat ze een hersenbeschadiging had, maar op latere leeftijd kreeg ze de diagnose autisme. Ze komt uit de Verenigde Staten en heeft psychologie en zoölogie gestudeerd. Ze ontwerpt ‘diervriendelijke’ slachterijen, waardoor de dieren minder stress ervaren, en ze zegt dat ze dit goed kan dankzij de kwaliteiten van haar autisme. Ze houdt zich bezig met dierenrechten en vertegenwoordigt de autistische wereld. Ze heeft hier een aantal boeken over geschreven, waaronder ‘Het Autistische Brein’. En er is in 2010 een film over haar gemaakt. Deze heb ik gezien en het is zeker een aanrader!

De volgende twee vrouwen had ik wel eens van gehoord, maar weet ik niet zoveel van.

Laura Brouwers

Laura Brouwers is een Nederlandse tekenares. Haar tekeningen zijn heel populair op Instagram. Ze heeft nu 1,7 miljoen volgers en is te vinden onder de naam Cyarin. Ze is autistisch en verteld dat ze daardoor erg is gepest en uiteindelijk zelfs uit huis is geplaatst. Ze heeft een moeilijke periode gehad, maar ondanks deze periode en dankzij haar autisme is ze zo goed geworden in tekenen en heeft ze veel bereikt.

Susan Boyle

Susan Boyle was 47 toen ze in 2009 meedeed aan Britain’s Got Talent. Ik weet nog toen ik haar auditie zag, dat ik niet snapte waarom iedereen zo lacherig deed. Ze had nog niet eens iets gedaan en het publiek had zijn oordeel al klaar. Maar toen ze eenmaal haar stem liet horen blies ze iedereen weg. Ze won toen niet, maar werd tweede. Ze werd gediagnosticeerd met autisme na haar 50e. Tijdens America’s Got Talent The Champions vertelt ze dat ze zichzelf ziet als Champion voor iedereen die weinig zelfvertrouwen heeft. Voor iedereen die hun stem niet durft te gebruiken en die vaak wordt genegeerd. Dat vind ik een mooie boodschap.

De laatste vijf kende ik niet, maar ik vond het leuk om over ze te lezen.

Alexis Wineman

Alexis Wineman werd gediagnosticeerd met autisme toen ze 11 jaar oud was. In 2012 werd ze Miss Montana en in 2013 won ze de ‘America’s Choice’ Award Miss America verkiezing. Ze is de eerste deelnemer aan de Miss America verkiezing waarvan zeker is dat ze autistisch is. Ze is nu een autisme vertegenwoordiger en geeft lezingen. Ze zegt dat de verkiezingen haar hebben geholpen in hoe ze zich moet presenteren, tijdens haar lezingen.

Dawn Prince-Hughes

Dawn Prince-Hughes is een Amerikaanse antropoloog, primatoloog en etholoog. Ze bestudeert mensapen en weerlegt theorieën die zeggen dat de cognitieve processen van mensen anders zijn dan die van mensapen. Al van jongs af aan voelt ze zich aangetrokken tot mensapen en ze vertelt dat het bestuderen van deze dieren haar heeft geholpen om om te leren gaan met haar autisme, waar ze op latere leeftijd mee gediagnosticeerd werd. Hierover schrijft ze in haar boek: ‘Song of the Gorilla Nation: My Journey Through Autism’. Dit boek lijkt me heel interessant.

Hannah Gadsby

Hannah Gadsby is een comédienne en actrice uit Australië. Haar show Nanette op Netflix is wereldwijd bekend geworden, maar ik moet bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. Ik ben wel benieuwd geworden na het zien van de trailer. Sinds vorig jaar staat haar nieuwe show Douglas op Netflix waarin ze vertelt over haar autisme en ADHD-diagnose die ze in 2016 kreeg. Hiermee probeert ze aandacht te krijgen voor de neurodiversiteit van het menselijk brein.

Jessica-Jane Applegate

Jessica-Jane is een Britse zwemster, geboren in 1996. Ze zwemt al sinds jonge leeftijd en in 2012 won ze de paralympische spelen. Ze heeft de diagnose autisme en ze zegt dat wanneer ze in het water is, het voelt alsof ze in haar eigen veilige wereld is.

Daryl Hannah

Daryl Hannah is een Amerikaanse actrice bekend uit o.a. de films: Blade Runner, Splash en Kill Bill. Ze vertelt dat ze als kind een beetje vreemd was en heel verlegen en dat haar sociale vaardigheden niet sterk waren. Daarnaast werd ze erg gepest op school. In de tijd dat zij opgroeide was er nog niet veel bekend over autisme (jaren 60-70). De dokters waar ze langs ging zeiden dat ze medicatie moest gebruiken en opgenomen moest worden. Haar moeder weigerde dat. Toen Daryl erachter kwam dat acteren een beroep was besloot ze dat ze actrice wilde worden.

Ik heb dit lijstje van vrouwen samengesteld voornamelijk voor de leuk, maar ik hoop dat jullie er ook een beetje door geïnspireerd zijn. Mocht er iemand zijn die er niet tussen staat, maar wel tussen past, laat het me dan weten in een reactie, als je wilt. Het hoeft niet, maar mag wel. Ik vind het leuk om over andere vrouwen te lezen.

Dit was het voor deze keer.

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

 1. Hoi Sanne, ik had nooit gedacht dat er zoveel bekende vrouwen met autisme zijn.
  Daarnaast zijn er een hele hoop bekende mannen met autisme of waarvan ze het vermoeden.

  De bekende mannen met autisme: Eminem (Amerikaanse rapper en heeft het Syndroom van Asperger dit is te horen in het nummer Wicked Ways rond 0:37 zegt ie dat hij Asperger heeft. Filemon Wesselink (tv presentator heeft in het programma ”Het is hier Autistisch” onderzocht of hij autisme heeft, alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start. Fabian Franciscus ( cabaretier), Kees Momma, Marc Evers ([paralympisch zwemmer met autisme en licht verstandelijke beperking), Satoshi Tajiri (bedenker van Pokemon heeft autisme) en Diederik Weve.

  De mannen bij wie ze autisme vermoeden zijn:
  Bill Gates, Steve Jobs, Leonarda da Vinci, Socrates, Einstein, Isaac Newton, Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Andy Warhol, Tim Burton, David Lynch, Quentin Tarantino, Alfred Hitchcock en Lars von Trier. Bron: Verschillende websites

  1. En George Orwell. 😁

   Wij zijn erachter dat praktisch onze hele familie autistisch is. Voelden we ons eerst allemaal alleen en anders, vooral als kind, nu vinden we het geweldig.
   We zijn anders ja, maar blinken allemaal ergens in uit.

   Ik zou tegen elk autistisch kind en jongere willen zeggen:
   Met het opgroeien na een ongelukkige jeugd, leer je met de wereld en de ‘gewone’ mensen omgaan. Volg je hart en maak er je werk van, ook al zegt iedereen om je heen dat je daar nooit je brood mee gaat verdienen.
   Jij zal juist nooit passen in een ‘gewone baan en gewone mensen’.
   Als je je hart volgt en iets uitzonderlijks gaat doen, zal je daar heel goed in zijn. Het is zelfs mogelijk dat het iets wereldveranderend is.
   Hoe mooi is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *