Prikkelverwerking Deel 1

Het heeft even geduurd, maar hier is weer een nieuwe blogpost en video (onderaan) online. Deze keer over prikkelverwerkingsproblematiek.

Ik wil graag met jullie delen waarom het de laatste tijd zo stil was op Een Beetje Bijzonder. Laat ik eens beginnen met dat deze maand niet helemaal ging en gaat zoals gepland. Het begon met een chaotische week waarin ik mijn focus niet op Een Beetje Bijzonder heb gelegd. Ik was vooral bezig met het zoeken naar een goede balans tussen dagelijkse bezigheden, mijn website en mijn rust. Een website en een YouTube kanaal beheersen is allemaal nieuw voor mij en het is even zoeken, maar ik kom er steeds meer achter hoe ik die balans kan vinden.
Voor de komende periode had ik een plan gemaakt, maar ook dat gaat niet helemaal zoals verwacht. Zo had ik bijvoorbeeld een blog geschreven, maar daar ben ik (nog) niet tevreden over, dus ik wacht nog even met die online zetten. Verder stond op de planning dat ik een artikel en video zou maken over het verschil tussen mannen en vrouwen met ASS. Daar moet ik me echt in verdiepen en de tijd voor nemen, maar dat gaat deze maand niet lukken. Daarom heb ik de plannen opgeschoven en omgegooid, en heb ik besloten dat ik iets anders ga doen. Ik wil een serie maken over zintuigen en prikkelverwerking, omdat dat iets is waar vrijwel iedereen met ASS problemen mee ervaart.

Het leek me leuk om eerst iets algemeens over prikkelverwerkingsproblematiek te vertellen en dan per onderdeel in een video er wat uitgebreider op in te gaan en mijn eigen ervaring te delen. Dit ook omdat mijn filmpjes tot nu toe langer worden dan dat ik in eerste instantie wil, en met een serie hoop ik ze wat korter te houden.
Ik had nooit verwacht dat ik ooit zoveel zou gaan praten.
Iedereen met ASS heeft in zekere mate moeite met prikkelverwerking, maar het kan ook een op zichzelf staand probleem zijn. De Engelse benaming voor problemen met prikkelverwerking is Sensory Processing Disorder (SPD). Ik kon hiervoor geen Nederlandse naam vinden, maar ik geloof dat SPD een term is die wij hier ook gebruiken. Voor het leesgemak noem ik het verder in deze post SPD.
Wat misschien ook wel interessante informatie is (althans, dat vond ik), is dat prikkelverwerkingsproblemen in het algemeen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat er kleine verschillen zitten in het brein, waardoor vrouwen gevoeliger zijn voor zintuigelijke prikkels.
Bij iemand met een SPD heeft het brein moeite met het ontvangen van en reageren op prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Iemand kan dan over- of juist ondergevoelig zijn.
Maar wat zijn die zintuigen dan precies? Iedereen heeft wel eens gehoord van de 5 meest bekende zintuigen: gehoor, zicht, geur, tast en smaak. Maar niet iedereen weet dat er nog veel meer zintuigen zijn. Temperatuur, pijn, coördinatie (evenwicht en positie) en externe bewegingen zijn andere zintuigen waar iemand met SPD moeite mee kan ervaren.
Iemand die over- of ondergevoelig is voor bepaalde prikkels kan dit gaan compenseren en reguleren door middel van zelfstimulerend gedrag, afgekort stimmen. Iedereen friemelt wel eens. Je weet wel.. aan je haar, met je vingers, aan je kleding. Dit is een lichte vorm van stimmen. Bij mensen met autisme komt het veel vaker (als niet altijd) en in heftigere mate voor, bijvoorbeeld het handen flapperen en heen en weer wiegen, maar ook minder ‘opvallende’ dingen vallen onder stimmen. Ook hier zal ik een aparte blogpost en video over maken.

Kortom: iedereen met ASS heeft prikkelverwerkingsproblemen, maar iemand met een prikkelverwerkingsprobleem hoeft geen ASS te hebben. Er zijn meer dan de 5 bekende zintuigen waar iemand problemen mee kan ervaren, die problemen bestaan uit over- en ondergevoeligheid. Men kan deze problemen reguleren door middel van stimmen, dit is iets wat vrijwel iedereen met ASS doet.
Dit was een beetje de basis over prikkelverwerkingsproblematiek. Ik zal op ieder onderdeel dieper ingaan met aparte video’s en blogposts en dan zal ik ook mijn eigen ervaringen daarin delen.
Misschien herken je dit wel, of juist niet. Nogmaals: iedereen is verschillend. Misschien heb je moeite met prikkels, maar heb je geen ASS en zelfs mensen met ASS ervaren allemaal op een andere manier hun ‘problemen’ met prikkels. Ik ben geen dokter of psycholoog, al mijn informatie komt uit eigen ervaring en lezen over autisme.
Ik zal proberen deze maand nog meer over deze serie online te zetten, maar in de eerste plaats ga ik genieten van de feestdagen. Ik hoop dat jullie dit ook gaan doen en ik wens iedereen alvast een hele fijne Kerst en een gelukkig Nieuw Jaar! Ik weet dat dit een stressvolle periode is, maar neem je rust en het is oké om je af en toe even terug te trekken, ook tijdens de feestdagen.


Liefs ☼

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *