Autisme en het weer

In januari 2021 heb ik een video gemaakt over het weer en wat voor invloed dat op je kan hebben als je autistisch bent. De reden dat ik daar nu pas een passend artikel over schrijf is omdat ik toentertijd waarschijnlijk gehackt was. Ik kon bijna heel 2021 mijn website niet in. Gelukkig is dat nu weer goed en vandaar dat ik nu pas dit artikel schrijf. 

Naar mijn idee is ieder weer buitenweer. Tegenwoordig kan je je op bijna iedere weersomstandigheid kleden. Wie me een beetje kent weet dat ik graag buiten te vinden ben. Maar als autist merk ik ook hoeveel invloed het weer op mijn, en mijn prikkelgevoeligheid, kan hebben. 

Soms ben ik zonder duidelijke aanleiding moe of overprikkeld, en in sommige gevallen ligt dat aan het weer van dat moment. Het kan ook andersom werken; dan heb ik juist meer ‘last’ van het weer doordat ik moe of overprikkeld ben. Wie weet ben je zelf ook weleens onverwachts moe of overprikkeld. Misschien ligt dit dan ook aan het weer. Vandaar dat ik mijn ervaringen in dit artikel beschrijf. Wie weet heb je er iets aan.

Hieronder zal ik per weersomstandigheid uitleggen hoe het invloed kan hebben op autisme.

Zon

Ik vind het heerlijk als de zon schijnt en de blauwe lucht te zien is. Meestal voel ik me direct vrolijker en energieker. Zeker als het een tijd geleden is dat de zon voor het laatst te zien was. Na een lange bewolkte winterperiode kan ik de warmte van de zon op mijn huid echt waarderen.

Maar de zon ook erg heftig zijn, vind ik. Het is al snel te vel voor mijn ogen. Ik ga daarom vrijwel nooit zonder zonnebril de deur uit. En je zult mij ook niet snel op een terrasje met mijn gezicht in de zon zien zitten. Wandelen is prima, en met mijn rug naar de zon toe zitten gaat ook. Maar echt met mijn gezicht in de zon is te veel. Dan moet ik met mijn ogen knijpen, wat weer voor hoofdpijn kan zorgen. 

Warmte

Met echte warmte kan ik niet zo goed omgaan. Vooral als het ook benauwd is, zoals het in Nederland met warmte vaak het geval is. Alles voelt plakkerig en klam, en kleding zit niet meer lekker. Af en toe een warme dag vind ik niet zo erg, maar als het voor een langere periode echt warm is, merk ik dat ik snel overprikkeld kan raken. 

Daarentegen houd ik wel van de zomer. Eigenlijk houd ik van ieder seizoen even veel. Ik ben echt een seizoensmens. 

Regen

Nederland staat bekend als regenland. Meestal vind ik regen niet erg, zeker als je je erop kan kleden. Ik heb een goede regenjas, regenbroek en regenlaarzen. En ik vind het heerlijk om naar buiten te gaan als het keihard regent. Dan ben ik als een kind zo blij. Dan dans ik rond, en spring in de plassen.

Maar regen kan ook voor overprikkeling zorgen bij mij. Ik heb een keer een heftige overprikkelingsaanval gehad doordat ik onverwacht natgeregend werd. Ik was op weg naar een afspraak en moest ongeveer drie kwartier lopen. Het zou die dag niet regenen, maar het weer is soms onvoorspelbaar. Zo ook die dag. Het regende ontzettend hard en niets was meer droog. Ik was tot op mijn botten doorweekt, en ik was koud. Dit zorgde voor een letterlijke en figuurlijke overspoeling.  Het was erg heftig, maar over het algemeen vind ik regen niet zo erg. 

Wind

Wind en storm zijn mijn minst favoriete weersomstandigheden. Als kind heb ik een nare situatie meegemaakt in een storm. We waren op een camping in Frankrijk waar een zware orkaan uitbrak. De hele camping was verwoest en er ware drie mensen omgekomen. Waaronder een 10-jarig meisje dat ik haar tentje lag te lezen, iets wat ik ook vaak deed. Er viel helaas een boom op haar… Dat heeft toen veel indruk op mij gemaakt. Wij waren tijdens die storm gelukkig ongedeerd gebleven, maar het heeft wel z’n sporen achter gelaten. 

Daarnaast brengt de wind sowieso veel prikkels met zich mee. Een briesje is prima, maar harde wind of een storm vind ik niet leuk. De wind die aan je haren en kleding trekt. Het geluid dat om je heen raast. Alles om je heen dat wappert en beweegt. Soms komt de wind van alle kanten tegelijk. Ik kan me daar niet voor afsluiten. De laatste paar weken hebben we een aantal stormen gehad, en ik voelde me echt niet op mijn gemak. Het liefst blijf ik dan de hele dag binnen, maar Mila, mijn hondje, moet toch een paar keer naar buiten. 

Daarentegen kan wind ook heel mooi en krachtig zijn. Al dat natuurgeweld heeft iets speciaals. Alsof de natuur laat zien dat er niet met haar te spotten valt. Soms ga ik met harde wind naar het strand. Gewoon om het even aan te voelen. Het put me wel uit, maar het is ook erg gaaf om mee te maken.

Dit waren een aantal voorbeelden van hoe wind invloed kan hebben op iemand met autisme en prikkelgevoeligheid. Ik heb voornamelijk mijn persoonlijke ervaringen beschreven met weersomstandigheden waar ik soms moe en overprikkeld van kan raken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Hebben jullie ook moeite met het weer? Herkennen jullie mijn ervaringen of zijn het voor jou juist andere weersomstandigheden waar je moeite mee hebt? Of hebben jullie er nog nooit echt over nagedacht?

Laat het me, als je wilt, weten in een reactie hieronder. Het hoeft niet, maar mag wel.

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

  1. Ik heb vanaf mijn 6e tot mijn 16e hele erge onweersangst gehad. Zodra ik hoorde dat er onweer voorspeld werd, raakte al in paniek. Zo was ik heel vaak op buienradar aan het kijken en at ik heel weinig, waarschijnlijk door de veranderde luchtdruk dat het een beetje voelde als buikpijn. Gelukkig heb ik er nu geen last meer van. Zelf vind ik stormen fantastisch, heerlijk uitwaaien met de hond. Wat betreft de zomer vind ik temperaturen tot maximaal 25 graden prima en daarna vind ik niet fijn. Enkele jaren terug was ik op vakantie in Denemarken en de zomerse temperaturen voelde voor mijn gevoel anders dan hier in Nederland.

    1. Wat fijn dat je nu niet meer last hebt van je onweersangst! Het kan goed zijn dat je gevoelig was voor de verandering in de luchtdruk. Ik ben ook gevoelig voor bepaalde weersomstandigheden. Zo kan ik bijvoorbeeld sneeuw ruiken.
      Het klopt dat ik sommige landen dezelfde temperaturen heel anders kunnen voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *