12 dingen die positief zijn aan autisme

Na een artikel te hebben geschreven over 5 dingen die minder leuk kunnen zijn aan het hebben van autisme, dacht ik: laat ik nu een artikel schrijven over dingen die positief zijn aan autisme. 
Dit zijn maar een aantal dingen, natuurlijk is er nog veel meer positief aan autisme, maar dan zou dit artikel veel te lang worden 😉

Iedereen is anders, dus sommige van deze punten zal je misschien herkennen, andere juist niet. Deze positieve kanten komen niet bij iedereen tot uiting, misschien door onzekerheid of door angst er anders niet bij te horen. Als dat bij jou het geval is, is daar natuurlijk niets mis mee, maar ik hoop dat je in gaat zien dat autistisch zijn een kracht is.

Dit zijn 12 dingen die positief zijn aan het autisme

1| Oog voor detail

Veel autisten hebben een goed oog voor detail. We zien dingen die anderen niet zien. Juist de kleine dingen maken het leven zo mooi. Hierdoor kan ik erg genieten van de natuur. Ik zie ieder bloemetje, iedere vlinder en reeën in het struikgewas. Het maakt mijn ervaringen in de natuur een stuk intenser en dat is geweldig!

2| Sterk rechtvaardigheidsgevoel

Het zien van onrechtvaardigheid kan ons ontzettend boos, somber of bang maken. En niet alleen onrechtvaardigheid naar mensen toe, maar ook naar dieren, de natuur of deze planeet. Deze nare gevoelens zijn natuurlijk niet leuk, maar ons gevoel van rechtvaardigheid kan een enorme kracht zijn. Het geeft ons sterke normen en waarden en we weten heel duidelijk waar we wel en niet achter staan, en leven daar ook naar. Iemand kan ons niet snel van gedachten laten veranderen en dit zie ik echt als een kracht. 

3| Onafhankelijke denkers

Dit heeft te maken met het vorige punt. We nemen niet zomaar iets voor waar aan, en voor we iets besluiten bekijken we de situatie eerst van alle kanten. Doordat we iets niet zomaar voor waar aannemen en zulke sterke normen en waarden hebben, zijn we vrijwel immuun voor groepsdruk. Als een groep iets doet wat voor ons niet goed voelt is de kans groot dat we onze eigen weg gaan, ook al voelen we de druk van de groep.

4| Intuïtief

Autisten zijn ontzettend intuïtief. We zijn misschien niet zo goed in het opvatten van sociale signalen en lichaamstaal, maar we kunnen heel goed voelen wanneer iemand positief of negatief is. We voelen het aan de energie, de sfeer. Dat is iets wat we gewoon weten. 
Omdat ik altijd het idee heb gehad dat ik slecht ben in mensen lezen -omdat ik signalen die anderen wel zien, niet zie- begon ik te denken dat ik mijn intuïtie niet kan vertrouwen. Maar meestal bleek dat mijn voorgevoel toch juist was. Net als ik vinden sommige van ons het lastig om naar onze intuïtie te luisteren, maar het kan ons heel veel brengen als we dat leren wel te doen. Dus vertrouw op jezelf en je intuïtie.

5| Eerlijkheid

Als ik kijk naar mezelf kan ik prima liegen, theoretisch gezien. Ik kan praten dus ik zou ook woorden kunnen zeggen die niet waar zijn. Dus theoretisch gezien kan ik liegen, maar het gaat tegen alles in mijn hoofd in. Het voelt niet goed. Het klopt gewoon niet. 
Sommige van ons kunnen heel eerlijk zijn over iets wat we vinden en daarom soms wat bot overkomen. Dit is vrijwel nooit onze bedoeling, maar ondanks dat mensen vaak zeggen dat ze liever de waarheid horen dan leugens, reageren ze vaak het tegenovergestelde. Ik houd niet van liegen, en als ik een directe vraag krijg vertel ik vrijwel altijd de waarheid. Maar de manier waarop kan al heel anders overkomen

6| Goed alleen kunnen zijn.

De meeste autisten houden ervan om alleen te zijn. We kunnen uren of zelfs dagen tijd met onszelf doorbrengen en niet verveeld raken. We leren, denken, zijn bezig met onze hobby’s of speciale interesses. Ik kan een maand lang geen mensen zien en me dan nog comfortabel voelen. Niet dat ik mensen niet leuk vind, maar ik kan gewoon heel goed zonder. En als ik af en toe met een goede vriend of vriendin afspreek vind ik dat ook heel leuk.

7| Individualistisch

Buiten dat veel van ons het fijn vinden om alleen te zijn, zijn we vaak ook individualistisch. We zijn altijd net een beetje anders dan anderen, of dit nou bewust is of niet. Anders, niet minder. De dingen die we doen, hoe we dingen zien, hoe we ons leven leven; het is altijd net wat anders dan hoe de gemiddelde mens dat doet. En ondanks dat het soms kwetsbaar kan voelen, denk ik dat ook dit een kracht is.

8| Observerend

Auti’s zijn heel observerend. We zien dingen die anderen niet zien, zoals details of patronen. Vroeger werd vaak gezegd dat ik een kat uit de boom kijker was, verlegen of zelfs traag. Maar wat ik eigenlijk aan het doen was, was alles om me heen observeren. Op sociaal of communicatief gebied kwam het wel eens voor dat ik hele ‘duidelijke’ dingen over het hoofd zag, maar over het algemeen heb ik alles en iedereen in de gaten. 
Bijvoorbeeld: Tijdens een schooldag wordt in mijn klas genoteerd wie er wel en niet zijn. Soms vergeten we dat en moet dat achteraf, maar meestal zijn er dan enkele mensen al naar huis. Mijn docent vraagt op zo’n altijd aan mij wie er wel en niet waren. Want buiten dat ik vanaf dag één alle namen en zitplaatsen van de andere leerlingen ken, heb ik ook altijd meteen door wie er wel en niet zijn. 

9| Analytisch denken

De meeste van ons kunnen goed analytisch denken en zijn goede probleemoplossers. En in combinatie met ons goede observatievermogen kan dit heel handig zijn. We bekijken een situatie van alle kanten. We houden van logica en we kunnen erg rationeel zijn. Sommige van ons zijn er goed in om onze emoties niet mee te laten spelen in een situatie. Het kan dan lijken alsof we geen gevoel hebben (overigens niet waar) en in sommige situaties kan dit goed van pas komen. 

10| Goed geheugen

Sommige van ons hebben een geweldig lange termijn geheugen. We kunnen dingen tot de kleinste details herinneren van jaren geleden. Ikzelf heb dit minder, maar ik heb wel een soort fotografisch geheugen (als ik het zo kan noemen). Als kind wist ik al mijn dierenencyclopedieën uit mijn hoofd, woord voor woord. Latijnse woordjes leren op de middelbare school deed ik in 5 minuten. Ik weet iemands telefoonnummer uit mijn hoofd na hem 1 x te hebben gezien of gehoord. Gelukkig vergeet mijn brein het weer als het niet meer van toepassing is, anders zou mijn hoofd nu vol telefoonnummers zitten. 

11| Kennis

In ons brein zit vaak een berg aan informatie en kennis opgeslagen. Vooral over onze speciale interesses weten we ontzettend veel. Op dat gebied zijn we bijna professoren. We weten er haast alles vanaf van wat er te weten valt. Mijn speciale interesse is dieren en ik lees dierenencyclopedieën al vanaf mijn derde/vierde levensjaar. Als er bij mij in de familie een vraag is over een vreemd dier, dan komen ze naar mij toe. Het geeft me een goed gevoel als ik mensen erover kan vertellen, vooral als ze geïnteresseerd zijn. Ik kan daar echt van genieten en ik voel een bepaalde trots over dat ik zoveel van iets weet.

12Empathisch.

Er wordt weleens gedacht dat autisten geen ‘Theory of Mind’ hebben of dat we emotieloos zijn. Emotieloos zijn we sowieso niet en de ToM is ondertussen ook redelijk achterhaald. Sterker nog; we zijn ontzettend empathisch. En ja, soms snappen we sociale situaties niet zo goed, maar we kunnen heel goed meeleven met anderen, ook al laten we dat op onze eigen manier zien.

Dit waren 12 positieve kanten van het hebben van autisme en ik kan er nog wel een uur over doorgaan.
Hieronder noem ik als bonus nog een aantal nog-niet-genoemde dingen die jullie via Instagram met mij hebben gedeeld.

 • We zijn creatief.
 • We zijn attent.
 • We hebben een snelle en scherpe humor. 
 • We zijn nauwkeurig.
 • We kunnen ons ontzettend goed focussen (hyperfocus).
 • We zijn betrouwbaar.
 • We geven niet snel op.
 • We hebben leuke lotgenoten.
 • Het is een superkracht.

En daarmee zeg ik niet dat mensen zonder autisme minder zijn dan mensen met. Maar autisme wordt nog steeds gezien als beperking of stoornis. En ja, we hebben onze kwetsbaarheden, misschien net een beetje meer dan iemand zonder autisme, maar we hebben ook heel veel, hele krachtige sterke kanten! En soms voelt het inderdaad bijna als een superkracht.

Ik hoop dat iedereen die zich slecht voelt over zijn of haar diagnose, er teleurgesteld over is, of zich er voor schaamt, in kan zien dat er ook positieve kanten aan zijn. En ondanks dat de maatschappij of de media bepaalde diagnoses een verkeerd of stereotiep beeld geeft, is dit maar een klein deel is van wat het echt inhoudt. En soms is het zelfs gewoon klinklare onzin.
Ik geloof dat er voor iedere kwetsbaarheid die een mens kan hebben ten minste één sterke kant tegenover staat.

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

 1. Heb jij tips voor mij? Ik zie niks positiefs aan mijn autistisch zijn…ik nergens kom.overal vadtloop.ik woon brschermd.ik ben blij dat jij t positief ervaart meid! Ik heb zelf oog voor detail.ik ben daardoor juist moe.

  1. Hoi Davina,
   Mijn tip is om vooral te blijven kijken naar het positieve, hoe moeilijk dit ook is.
   Ik ben zelf ook vaak vastgelopen en soms leek de situatie hopeloos, maar mijn motto is om nooit te stoppen met dromen/hopen.
   Er is vaak iets positiefs te vinden, ook al is het maar dat je je bed uit bent gekomen en je hebt aangekleed.
   Is er een mogelijkheid voor jou om hulp te vragen van iemand? Bijvoorbeeld bij één van je begeleiders.
   Liefs,
   Sanne

 2. Hallo Davina, (of is het Davins),
  Ik weet niet of je dit leest 2 jaar later, maar om Sanne haar favoriete getal 2 te eren, reageer ik vandaag op 2 oktober 2022 als 2e reactie met een mogelijke tip.
  De beschermde woonvorm is natuurlijk veilig, vertrouwd en eigenlijk alles wat we in de huidige intensieve wereld nodig hebben om niet overweldigt te raken.
  Toch ben ik blij dat mijn ouders mij niet afgeschermd hebben. Ik kan me best wel aardig redden, ik ga helemaal zelfstandig naar Autminds in Amsterdam (vanuit Middelburg), toevallig de 8e editie op 8 oktober (8 is mijn favoriete getal 😁).
  Dus inderdaad het positieve van het leven inzien. En als je je eigen A-kracht(en) ontdekt hebt, laat die dan floreren. Wees creatief, denk Aut of the box en met een positieve uitstraling en genoeg rust, kan dat oog voor detail heel waardevol zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *