Jaarthema’s

Het oude jaar is bijna voorbij. Een nieuwe staat op het punt te beginnen. Voor de meeste mensen is dit een moment om even bij stil te staan. Sommige nemen de tijd om te reflecteren op hoe het jaar is geweest. Andere stellen zich voor wat het nieuwe jaar gaat brengen en bedenken goede voornemens.
Ook ik vind het prettig om bij dit moment stil te staan. Als het jaar ten einde loopt stel ik mezelf meestal een aantal vragen zoals: Welke stappen heb ik gezet? Hoe ben ik gegroeid? Wat heb ik overwonnen? Op welk vlak kan ik nog iets leren? De antwoorden die ik bedenk kan ik meenemen naar het volgende jaar. Soms is het antwoord op die vragen dat ik niet zo veel stappen heb gezet als ik zou willen. Dan herinner ik mezelf eraan dat het al goed genoeg is dat ik het jaar ben doorgekomen.
Voor het nieuwe jaar dat komen gaat bedenk ik een jaarthema. Ik heb gemerkt dat dat beter voor mij werkt dan goede voornemens. Ik wil graag uitleggen wat een jaarthema voor mij inhoudt.

Wat zijn jaarthema’s voor mij?

Een jaarthema is voor mij een woord, of een paar woorden, waar ik me gedurende dat jaar op kan focussen. Wat dat woord is, hangt af van waar ik naar op zoek ben. Dit kan een specifiek doel zijn, maar het kan ook staan voor een manier van leven, of ik kan het gebruiken als een mantra.
Zo’n woord, of thema, geeft mij houvast. Ik zal liegen als ik zeg dat ik er het hele jaar mee bezig ben, maar het biedt mij iets om op terug te kunnen vallen wanneer ik er van afgedwaald ben. Het is voor mij een goede manier om me ergens toe te kunnen zetten, en het helpt mij focussen op een gebied waarin ik wil groeien. Daarnaast helpt het me met keuzes maken. Als ik twijfel kan ik mijn jaarthema gebruiken als leidraad om de meest passende keuze voor mij te maken. Soms loop ik vast in het leven of weet ik even niet meer waar ik moet beginnen. Dan kan het als het ware dienen als een resetknop.
Hoe ik een jaarthema kies kan ik niet goed uitleggen. Meestal gaat dit intuïtief en is het iets dat passend is voor mij op dat moment. Ze vervullen een grote rol in mijn leven en vaak lijken ze achteraf precies te zijn wat ik dat jaar nodig had. Misschien is dit voor sommige wat ver gezocht, maar voor mij werkt het. 

Bron: www.unsplash.com

Welke jaarthema’s heb ik bedacht?

Het bedenken van jaarthema’s doe ik nu een aantal jaar. Hieronder zal ik vertellen welke ik tot nu toe heb bedacht en hoe ze mij geholpen hebben.

Mijn eerste jaarthema was Courage (moed). In die periode was mijn wereld klein en bracht ik veel tijd door binnen mijn comfort-zone. Ik was bang om nieuwe dingen te proberen en was erg goed in situaties vermijden die ik eng of spannend vond, zeker als ik dit alleen moest doen. Dit voelde veilig, maar ik werd er niet gelukkig van. Het zit in mijn natuur om mezelf uit te dagen, en het zegt iets over hoe slecht ik in mijn vel zat toen ik dat niet meer deed. Het thema ‘moed’ hielp mij om stapjes buiten mijn comfort-zone te zetten. In het begin klein, maar later steeds groter. Dat jaar was het jaar waarin ik begon met Een Beetje Bijzonder, iets waar ik best wat moed voor nodig had.

De tweede was Self Love (zelfliefde). Zelfliefde is voor een hoop mensen een lastig thema. De meeste van ons kunnen daar wel wat meer van gebruiken. Ook mijn relatie met mezelf was niet al te goed, maar dat jaar besloot ik stappen te nemen om die te verbeteren. Deze stappen moesten vooral binnen in mij gezet worden, maar ook in het dagelijks leven kon ik kleine dingen doen om mezelf een beetje meer liefde en vriendelijkheid te geven. Dat jaar lukte het me om, na jaren van strijd, eindelijk mijn eetstoornis los te laten en te kiezen voor het leven. Een moeilijk besluit en iets waar ik aan zal moeten blijven werken, maar het beste wat ik ooit voor mezelf heb kunnen doen.

Mijn derde jaarthema was Freedom (vrijheid). Het jaar was 2020, dus je kan je misschien voorstellen dat dit nogal een ironisch thema was. Onze bewegingsvrijheid buiten de deur was noodgedwongen beperkt door meerdere lockdowns en de wisselende maatregelen. Maar ook binnenshuis was mijn vrijheid voor een tijd niet vanzelfsprekend. Een deel van dat jaar woonde er een hondje bij me dat extreme verlatingsangst had. Een glas water halen wanneer ik dorst had, of een trui als ik koud was, waren niet meer mogelijk zonder paniek van haar. Beide situaties hebben een grote impact gehad en hebben me vrijheid extra leren waarderen.

De vierde was Slow Down (langzaam aan). Ondanks dat bepaalde dingen in 2020 stil stonden, letterlijk en figuurlijk, was het ook een hectische periode. Ik had behoefte om te verlangzamen. Ik focuste me op rust nemen en dingen niet meer zo snel of allemaal tegelijk willen doen. Ook dat jaar bleek mijn thema als het ware ‘uit te komen’. Ik viel van de trap en ging door mijn voet. Hierdoor moest ik letterlijk langzaam aan doen. Lopen en sporten ging haast niet meer. Ook was ik dat jaar extreem moe. Ik bleek last te hebben van een autistische burn-out. Dit gaf mij de mogelijkheid om pas op de plaats te nemen en te kijken naar wat echt belangrijk voor me was. Ook bracht het me een bepaalde rust waar ik zo naar op zoek was.

2022

En toen zijn we aangekomen bij het afgelopen jaar. Een mooi jaar vol met hoogte- en dieptepunten. Ik heb grote stappen mogen zetten en heb een hoop kansen gekregen.
Het was het jaar waarin het me moeite kostte me thuis te kunnen voelen op mijn woonplek, maar ook het jaar waarin mijn plek in de wereld steeds duidelijker zichtbaar werd.
Het was het jaar waarin ik mijn beeld van een toekomst een aantal keer kwijt raakte, maar ook het jaar waarin ik een aantal mogelijkheden kreeg om een goede toekomst op te kunnen bouwen.
Al met al een bijzonder jaar en ik ben dankbaar voor alles wat ik heb mogen meemaken, de stappen die ik heb kunnen zetten en de lessen die ik heb mogen leren.

Het jaarthema van afgelopen jaar was Healing (helen). De twee hiervoor waren op zo’n ironische manier ‘uitgekomen’ dat ik voor mezelf had bedacht om een ‘veiliger’ thema te kiezen. De blessure aan mijn voet was hardnekkig en ik wilde de focus leggen op herstel. Ook hoopte ik dat jaar meer energie te krijgen en uit mijn autistische burn-out te komen. Daarnaast vond ik dat de wereld ook wel wat heling kon gebruiken, en wie weet kon ik door dit thema te kiezen mijn steentje bijdragen.
De hierboven genoemde situaties lagen buiten mijn controle en dat besefte ik me toen ik het thema koos, maar toch voelde het kloppend, al was het symbolisch. Toch heb ik een aantal praktisch stappen kunnen zetten in de richting van mijn jaarthema. Zo ben ik begonnen met een therapie ‘Healing Touch’. Deze therapie heeft mij geholpen mijn energie meer in balans te brengen. Ondanks dat mijn voet nog niet 100% hersteld is, is het wel een stuk beter. En ik denk dat ik kan zeggen dat ik geen last meer heb van een autistische burn-out. 

Bron: www.unsplash.com

2023

Over korte tijd begint 2023. Ik ben klaar om het afgelopen waardevolle jaar achter me te laten en sta open voor het nieuwe.
Mijn jaarthema voor het komende jaar is Nature (natuur). De meeste van mijn thema’s zijn voornamelijk symbolisch, maar deze keer had ik behoefte aan iets praktisch. Ik wil meer natuur in mijn leven. Ik heb het gemist. Vanwege de blessure aan mijn voet en mijn gebrek aan energie ben ik niet meer zo vaak en lang de natuur in geweest als voorheen. Daarnaast betrapte ik mezelf erop dat ik de natuur begon te vermijden. Ik woon in de buurt van een prachtig nationaal park, maar sinds corona is het daar een stuk drukker. Het voelde niet meer als mijn veilige plek waar ik tot rust kan komen en even echt alleen kan zijn.
Komend jaar wil ik me vaker omringen met natuur. Misschien in het nationaal park bij mij in de buurt, misschien op plekken verder weg. Ook wil ik de natuur meer in mijn dagelijks leven integreren; een bloementuin planten, een moestuin maken. En ik hoop dit jaar eindelijk de wandeltocht te maken die nu al een aantal jaar op mijn planning staat. Een zeker virus en een nare blessure gooide meerdere keren roet in het eten.

2022 was een bijzonder jaar en ik ben benieuwd wat 2023 mij brengt. Ik hoop dat jullie ook een bijzonder jaar hebben gehad en ik ben ontzettend trots op je dat je het hebt gehaald. Waar je ook staat in het leven; ik hoop dat het je lukt om te kijken naar wat goed is gegaan en welke dingen je hebt overwonnen. Onthoud: kleine stapjes zijn ook stapjes.
Soms kan je het gevoel hebben stil te staan, maar meestal blijkt achteraf dat je toch verder bent gekomen en ontwikkelingen hebt doorgemaakt.

Ik ben benieuwd hoe jullie denken over goede voornemens en jaarthema’s. Is het iets waar je je mee bezig houdt? Zou het bedenken van een jaarthema iets voor jou kunnen zijn? En zo ja, welk thema zou je dan kiezen voor komend jaar?
Ik zou het leuk vinden als je dit met mij zou willen delen, maar uiteraard: het hoeft niet, maar mag wel.

Dankjewel

Ik wil je bedanken voor het lezen van dit blog. Dit betekent heel veel voor mij.
Soms weet ik niet wat ik aan het doen ben en heb ik het gevoel dat wat ik deel niet relevant is of dat niemand er iets aan heeft. Maar aan jullie lieve, oprechte en bemoedigende reacties, waarin jullie mij vertellen dat jullie herkenning vinden in mijn verhaal, merk ik dat dat niet zo is en kan ik die kritische stem in mijn hoofd tot bedaren brengen.
Dankjewel dat je mijn artikelen leest. Dankjewel dat je mijn video’s bekijkt. Dankjewel dat je de tijd neemt om te reageren. Dankzij jullie kan ik beetje bij beetje met Een Beetje Bijzonder een toekomst opbouwen.
Ik weet dat het leven soms hopeloos en uitzichtloos kan voelen. Ook ik heb momenten gehad waarop ik niet meer durfde te hopen. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat het beter wordt. Ik heb het zelf ervaren. Soms moet je lang zoeken, langer dan de mensen om je heen. Maar uiteindelijk biedt zich iets aan, soms als je het minst verwacht. Het is aan jou om je ogen open te houden en de stap te wagen. 
Ik weet zeker dat je het kunt.

Ik wens je een mooi 2023.

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Tijdens de overgang van 2020 naar 2021 heb ik een video gemaakt over jaarthema’s.
Die video vind je hieronder:

Misschien vind je dit ook leuk

8 reacties

 1. Hallo Sanne,

  Wat een mooie en verrijkende blog heb je weer geschreven. Dankjewel, dankjewel.
  (Soms hebben we wat echolalie nodig om het echt binnen te laten komen).

  Ik vind dat je een heel mooi thema hebt gekozen voor 2023. Het is onze natuur dat we alles wat anders verwerken dan de meeste mensen om ons heen. Door je daar niet teveel mee te vergelijken, maken we het misschien ook wat makkelijker voor onszelf.
  Dus door dat te blijven laten zien, wordt het voor anderen die worstelen met hun Anders zijn, alleen maar fijner. Wat je doet daar heeft iemand anders wel degelijk wat aan.
  Dus dank voor je courage van het opzetten van ‘een beetje bijzonder’.
  Dank voor je liefde, voor jezelf maar ook voor al die andere mensen met autisme.
  Dank voor je vrijheid om zo open te delen hoe de A-factor voor jou werkt.
  Je slow down advies is goud waard. Geef je A-brein af en toe ook eens rust. Zonder rust geen healing.

  Als kerstcadeau heb ik een boektip gekregen over meer rust en minder stress bij autisme.
  Ik ben benieuwd of dat nog iets aan mij kan veranderen. Aard van het beestje dat het al iets langer aan het overleven is, is misschien al vast minder flexibel aan het raken.

  1. Hallo Hans,

   Bedankt voor je mooie reactie.
   Leuk geformuleerd. Daar word ik blij van.
   Ik ben benieuwd wat je van het boek vindt!

   1. Natuur is een heel mooi Thema. Het mooie van de natuur vind ik dat je er heerlijk rustig van wordt en een wandeling in de natuur geeft je weer nieuwe energie.

    Ik heb niet echt een jaarthema voor mezelf gekozen, maar een van de dingen die ik dit jaar wil gaan doen is ook meer tijd in de natuur doorbrengen.

    Een andere manier waarop ik van de natuur geniet is, door naar mijn mieren te kijken. Ik heb een paar mierenkolonies in huis, zodat ik er ook binnen naar kan kijken. Al vanaf jongs af aan geeft het kijken naar mieren me veel rust. En het is ook een van mijn speciale interesses.

    1. Dankjewel.
     Je voornemen om meer tijd in de natuur door te brengen klinkt als een heel goed idee!

     Wat gaaf dat je mieren hebt! Ik heb zelf geen mieren, maar in het museum bij Artis ‘Micropia’ hebben ze mieren. Ik vind het heel fascinerend om naar te kijken.

 2. Het boek kost me wat moeite om door te komen. Misschien omdat ik de tips en issues zelf al heb doorlopen (the hard way).
  Ik vind ervaringsverhalen van mensen met autisme makkelijker om te lezen. Misschien omdat ik me daar makkelijker een beeld bij kan vormen. Daar komt ie weer: van nature ben ik een beelddenker.

  Aaah, ik moet mijn executieve functies weer eens aanspreken om de natuur op te zoeken. Ik geloof dat het mooi droog weer word.
  Lekker buiten lopen zonder nat te worden en niet te warm.
  Top weer.

 3. Hallo Sanne,

  Ik heb niks met goede voornemens, de meeste mensen kunnen het niet eens een mnd volhouden. Zeker Degenen die willen lijnen niet!!!
  Ik wil altijd minderen in spullen, zelfs dat lukt niet! Maar dit jaar heb ik wel mn kettingen weg gedaan van linten.
  Ik vier geen feestdagen en doe meestal dan een rotklus van schoonmaken!!
  Tja je moet toch wat verzinnen om jezelf bezig te houden!!
  Meestal de Trapkast schoonmaken!!
  Maar dit keer een afscheiding maken in mn woonkamer en Eetkamer!!
  Ik heb veel afscheidingen gezien!!
  Zaten duren tussen. Maar zoveel kan ik helaas niet bekostigen!! Dus maak er een eigen werk van!!
  Ik mozaïek op vrijwilligerswerk en schoonmaken nu nog maar af en toe!
  Thuis doe ik ook met glas werken. En tijdschriften plaatsen uitknippen in thema boeken plakken nu! Nu bezig met bossen!! Daar hou ik mn hele leven van!!
  Ik woon heel gek, Niet bij Bossen, helaas. Maar vlak land. Veel wind. En een gewone fiets met versnelling.
  Daar ga ik overal naar toe!! Liefst zonder regen! Heb ook een bril op, vandaar zonder regen, sneeuw. Ik woon in Zeeland.
  Themas mislukken bij mij Altijd! Doe er niet aan mee!
  Alleen Bijbelse Thema s probeer ik iedere dag te volgen, daar is wel een Jaartekst van. 2024. Jaartekst ‘Als ik bang ben, vertrouw ik op u.’ — Psalm 56:3.
  Kun je opzoeken bij http://www.jw.org
  Interessant is dat!! Je weet ook meteen de toekomst uit de Bijbel voor deze wereld! Gods Koninkrijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *