Prikkelverwerking Deel 10 | Stimmen

Dit is alweer het laatste deel van mijn Prikkelverwerking Serie. Dit vind ik best een beetje jammer, maar ik kijk ernaar uit mijn andere ideeën uit te werken. Ontzettend bedankt voor jullie interesses en voor het delen van jullie ervaringen en reacties. Ik hoop dat ik een beetje een uitleg heb kunnen geven over prikkelverwerking bij autisme.

Dit is deel 10 van de Prikkelverwerking Serie, over Stimmen.

Ieder autistisch persoon stimt, maar ook mensen neurotypische mensen stimmen weleens. Maar wat is stimmen eigenlijk? Het is een afkorting voor zelf stimulerend gedrag en het helpt iemand te reguleren, kalmeren of zichzelf te uiten. Stimmen helpt ons omgaan met lastige of intense situaties. Bijvoorbeeld een situatie met veel prikkels, emoties uiten, veranderingen of sociale situaties, maar ook gewoon omdat het fijn voelt om te doen.

Er zijn heel veel verschillende manieren van stimmen. Sommige vallen meer op dan andere manieren, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het helpt ons. Dus schaam je vooral niet als je het zelf nodig hebt, en ken jij iemand die stimt keur het dan niet af! Anders komen er ongezonde dingen voor in de plaats. Er zijn echter wel schadelijke manieren van stimmen. Probeer een manier te vinden om deze om te zetten in niet-schadelijke stims.

Dit was een korte uitleg over wat stimmen is, meer vind je in de video hieronder. In deze video noem ik ook een paar manieren van stimmen die ik zelf gebruik.

Dit was dus het laatste deel van de Prikkelverwerking Serie, maar het was zeker niet mijn laatste video! Ben je benieuwd naar de andere delen van deze serie? Dat zijn:
deel 1 over prikkelverwerking in het algemeen. Deel 2 over geluid. Deel 3 over zicht en licht. Deel 4 over geur. Deel 5 over smaak en textuur. Deel 6 over temperatuur en pijn. Deel 7 over aanraking, kleding en druk. Deel 8 over coördinatie. En deel 9 over externe beweging en geluid. En er is een bonus video. Deze vind je hier.

Nogmaals bedankt voor je interesse. Ik vond het heel leuk om deze serie te maken!

Heel veel liefs,

Sanne ☼

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *